Na enige jaren voor “een baas” gewerkt te hebben sprak ik een goede vriend precies op het juiste moment. Hij kocht een Oost-Duits bedrijf dat afzetcontainers produceerde. En of ik niet de verkoop in Nederland wilde gaan doen. Ach, waarom niet, dacht ik. Nu nog een naam. Zijn bedrijf heette Siderion, mijn naam is Siderius, het ging om Containers, dus werd het Sidcon.
De afzetcontainers waren een succes. Er kwam een kleine machinefabriek in Wijchen (Niftrik) te koop. Iets heel anders maar het leek mij leuk. Een paar jaar later kwam daar een constructiebedrijf uit Velp bij. Met constructiebedrijf Bodt en Machinefabriek Barten maakten we een mooie groei door met de productie van onderdelen voor machines, trailers en offshore.
Inmiddels was Boris Gubbels bij de machinefabriek in dienst getreden als technische verkoper. Toeval bestaat niet en overheidsafvalinzamelaar Circulus-Berkel vroeg in 2005 of wij we een ondergrondse perscontainer voor drankenkartons konden maken?
Boris zag daar als commercieel techneut wel wat in en zo geschiede. In Apeldoorn werd bij een supermarkt een goed werkende perscontainer afgeleverd. Een grote ondergrondse perscontainer puur en alleen voor drankenkartons.
Wij hoorden dat het huishoudelijk plastic ingezameld ging worden en er in Nederland veel ondergrondse containers. Met onze kennis dachten wij dat een “ondergrondse onderlossende perscontainer” wel eens een hele interessante oplossing zou kunnen zijn.
Samen met Boris Gubbels startte de Sidcon reis. En zeker in het begin was deze met veel vallen en opstaan. Een nieuwe product introduceren in een voor ons nieuwe markt kost veel tijd, doorzettingsvermogen en geld. In 2008 werd de eerste perscontainer, zoals wij deze nu ook produceren in Arnhem geplaatst. Vrij snel daarna kwam er ook een ondergrondse perscontainer voor restafval in het centrum van Deventer.
De drijvende kracht achter de ontwikkeling was Boris. Hij was continu op zoek naar andere en betere manieren. Vanaf het begin is elke mogelijke verbetering doorgevoerd en heeft de focus gelegen op zo min mogelijk storingen. Het is immers een plek waar heel veel afval samenkomt dus dan moet ie het wel doen. Alhoewel we nu een doorontwikkeld product hebben blijft dit ons motto, blijven verbeteren.
De eerste jaren hebben we met een klein groepje mensen gewerkt. Robert was de tekenaar die tegelijkertijd de service deed. Pierre, die nog steeds bij Sidcon werkt werd de eerste buitendienst monteur. Die weet dus echt alles van ons product. En Corrie belde alle gemeentes af om ze op de hoogte te brengen van ons product. Wie produceerde? Was dit Robert?
De werkplaats wordt heringericht en er worden mensen aangenomen om de productie te stroomlijnen en het onderhoud uit te gaan voeren. De zetten een webportal op waarmee op afstand de machines worden gemanaged. De eerste vrachtwagen worden besteld voor het onderhoud en meer monteurs worden aangenomen. Joost komt vanuit de trailerwereld over om de fabriek te leiden. En Pieter versterkt de verkoop om ook de rest van Nederland kennis te laten maken.
Voor Sidcon-begrippen vliegen we. We groeien hard, hebben stabiele afnemers en volumes. En natuurlijk ook de bijhorende strubbelingen. We blijven ontwikkelen en verbeteren. Achteraf gezien kun je zeggen dat de drive om te ontwikkelen en verbeteren langzaam in het DNA van Sidcon is geslopen. Want ook vandaag de dag willen we continu in beweging blijven en blijven zoeken naar verbeterpunten.
En dan het buitenland. In 2018 voorzichtig begonnen met een partner in Noorwegen. Inmiddels staan er meer dan 100 Sidcon perscontainers verdeeld over west Europa. Een nieuwe, uitdagende fase. Iedereen die iets met export te maken heeft weet dat het niet makkelijk is maar we geloven erin en het is ook een mooie ervaring met mooie ontmoetingen met boeiende klanten.
In de beginperiode werd de perscontainer met name voor Verpakkingen ingezet. Maar al snel bleek dat ook voor restafval, zoals in Amsterdam, het een zeer efficiënt inzamelmiddel. We hadden al regelmatig de vraag gekregen of het ook in te zetten was voor papier/karton maar daar zagen we nog niet echt brood in. Tot de opkomst van online shoppen en het gebruik van kartonnen verpakking drastisch toenam.
Nu zijn een groot deel van de verkochte producten voor papier/karton. Een mooi voorbeeld van het aanpassen van het product naar de vraag,