Nieuwegein: veel afval in beperkte openbare ruimte

3 ondergrondse perscontainers

Het centrum van Nieuwegein is enkele jaren geleden volledig opnieuw ingericht. Daarbij was te weinig ruimte gereserveerd voor afvalcontainers. Ondergrondse perscontainers boden uitkomst: de eerste werd in 2013 geplaatst, daarna volgden er nog twee.

Nieuwegein telt ongeveer 61.000 inwoners. Van hen woont meer dan de helft in sterk tot zeer sterk verstedelijkt gebied. Aan het woord: Onno Stofberg, hoofd Bedrijfsbureau bij Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN), adviseur van de gemeente Nieuwegein.

Welke rol spelen afvalcontainers in Nieuwegein?

“In Nieuwegein is er sprake van veel woningbouw met een relatief hoge bevolkingsdichtheid. Bewoners van dat soort stedelijke gebieden hebben vaak beperkte ruimte om hun afval op te slaan. Ze moeten er dus op een andere manier ‘snel’ vanaf kunnen. Voldoende afvalcontainers in de openbare ruimte zijn daarvoor prima geschikt.”

En tóch deed zich een probleem voor?

“Dat klopt. Het centrum van Nieuwegein is onlangs volledig opnieuw ingericht. Een prachtig resultaat, maar er was één probleem: er was te weinig ruimte gereserveerd voor de afvalcontainers. Sterker nog: we konden eigenlijk maar één bestaande container kwijt. En daarmee konden we het enorme aanbod bij lange na niet dekken.”

 

“We kunnen nu vijf keer zoveel afval kwijt als voorheen”

 

Voor welke oplossing hebben jullie gekozen?

“We hadden dringend behoefte aan een afvalcontainer waarin we gegarandeerd grotere hoeveelheden afval kwijt konden. Zodoende kwamen we uit bij een ondergrondse perscontainer. Door het comprimeringssysteem van de perscontainer kunnen we wel vijf keer zoveel afval kwijt als voorheen in de normale afvalcontainer.”

Onno Stofberg, hoofd Bedrijfsbureau bij Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN)

 

“De gemeente krijgt nauwelijks klachten van burgers meer”

Missie geslaagd?

“Jazeker: het is een goede keuze gebleken. We kunnen nu veel meer afval kwijt, de openbare ruimte ziet er keurig uit en de gemeente Nieuwegein krijgt nauwelijks klachten van burgers meer. Ook zijn er nauwelijks storingen. Niet gek dus dat Nieuwegein later voor twee andere locaties wederom voor de ondergrondse perscontainers van Sidcon heeft gekozen!”

Deel dit bericht op: