Gemeente Leiden: tot zes keer meer afval

14 ondergrondse perscontainers

Op dit moment staan er in Leiden veertien ondergrondse perscontainers: dertien voor de inzameling van plastic en één voor restafval. In de loop van 2016 worden er nog twee ondergrondse perscontainers geplaatst.

Leiden telt ongeveer 117.000 inwoners. Nagenoeg iedereen woont in sterk tot zeer sterk verstedelijkt gebied. Wij bespraken het afvalbeleid en de rol van ondergrondse perscontainers met Ralph Veelenturf, beheerder inzameling en reiniging.

Hoe staat het met de afvalscheiding in de gemeente Leiden?

“We proberen onze inwoners zoveel mogelijk te stimuleren om hun afval te scheiden. Daarom zijn we ook gestart met het inzamelen van plastic afval. We hebben niet gekozen voor huis-aan-huis-ophaaldiensten, want daar leent een stedelijke gemeente als Leiden zich niet goed voor. In plaats daarvan kunnen inwoners hun gescheiden afval kwijt bij één van de vijftien centrale inzamelpunten.

“We merkten dat onze inwoners hun afval steeds beter gingen scheiden”

 

Wordt er veel gebruik gemaakt van die inzamelpunten?

“Zeer zeker. We merkten dat onze inwoners hun afval steeds beter gingen scheiden. Goed nieuws, maar daardoor raakten de afvalcontainers op de centrale inzamelpunten wel sneller vol. Het gevolg daarvan was dat we het aantal vrachtbewegingen flink moesten verhogen. Geen ideale situatie, waardoor we op zoek gingen naar een andere oplossing.”

Het plaatsen van extra containers?

“Dat klinkt als de meest logische oplossing, maar ook dat was geen optie. In de dichtbevolkte binnenstad van Leiden is nauwelijks plek voor extra containers. Daarbij is het plaatsen van een container sowieso een flinke operatie. In onze zoektocht naar een alternatief kwamen we uiteindelijk uit bij de ondergrondse container met perssysteem.”

Ralph Veelenturf,
beheerder inzameling en reiniging, gemeente Leiden

 

“Het systeem is robuust en ook de service is uitstekend”

Dat bleek wél een goede oplossing?

“Ja, de testfase met de eerste ondergrondse perscontainer verliep volledig naar wens. Plotseling konden we tot wel zes keer meer afval kwijt in één container. Een groot voordeel van de perscontainers van Sidcon is dat we deze in ons bestaande containersysteem konden inpassen. Daardoor werd er niet aan de esthetische waarde van het straatbeeld getornd. Ook dát was voor ons een belangrijke voorwaarde.”

Bevallen de perscontainers nog altijd goed?

“We zijn met twee perscontainers begonnen, maar daar komt binnenkort verandering in. Op dit moment worden er namelijk nog eens vijftien containers geplaatst. Een flinke investering, maar voor ons was het logisch om de samenwerking met Sidcon uit te breiden: het systeem is robuust en ook de service is uitstekend. Wanneer we ons melden, staat er binnen het uur een monteur op de stoep. Kortom: een uitstekende ontwikkeling!”

Deel dit bericht op: