Gemeente Leiden

FRESHSTATION organic zorgt voor hoog scheidingspercentage van GFE

de FRESHSTATION organic verlaagt de drempel om GFE in te zamelen

De FRESHSTATION organic maakt inpandig inzamelen van GFE in de hoogbouw mogelijk zonder de nadelen zoals stank en fruitvliegjes. De FRESHSTATION organic staat in de looproute wat zorgt voor een hoge service voor de bewoners. Op dit moment loopt er bij de gemeente Leiden een pilot op 3 locaties.

De uitdaging

Gemiddeld bestaat het restafval in Nederland nog voor zo’n 35% uit organisch afval. Dit zijn vooral groente-, fruit- en etensresten. Veel bewoners van hoogbouw locaties kunnen deze waardevolle afvalstroom nu niet kwijt. Waardoor het GFE samen met het restafval wordt verbrand. Dat is zonde en dat vindt de gemeente Leiden ook. Eind 2021 is gemeente Leiden daarom gestart met een pilot die doorloopt tot eind 2022.

“Ik vind het vooral prettig dat ik ’s avonds mijn GFE afval kwijt kan, zonder daarvoor in het donker naar buiten te moeten” 

Bewoonster op de Guido Gezellestraat in de gemeente Leiden

Het pilot-project

Er zijn 5 FRESHSTATION organics geplaatst op 3 verschillende locaties. De 3 locaties verschillen wat betreft doelgroep: studenten, senioren en starters. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Er is een hoge participatiegraad en weinig vervuiling in het GFE. Dat laatste is weer belangrijk om de verwerking mogelijk te maken. Ook zien wij dat de gemiddelde volumes die ingezameld worden hoger liggen dan het landelijk gemiddelde.

Wil je meer informatie over dit pilotproject en de (tussentijdse) resultaten, neem dan contact op met Tim Floor: t.floor@sidcon.nl

 

Wethouder Yvonne van Delft

FRESHSTATION organic bij studentencomplex