Het verschil tussen de ondergrondse perscontainer en de normale ondergrondse is het persmechanisme. Het persmechanisme perst het afval samen waardoor het afval minder ruimte inneemt. Hierdoor is er aanzienlijk meer afvalvolume. Met name voor het stedelijk gebied geeft dit een aantal significante voordelen. Eén ondergrondse perscontainer levert dezelfde capaciteit als 6 tot 10 normale ondergrondse containers. Hierdoor is het volume aanzienlijk groter.
Door de hogere capaciteit zijn er minder transporten nodig. Dit zorgt voor lagere fijnstofuitstoot en een milieuvriendelijke afvalinzameling
De ondergrondse perscontainer biedt een goed alternatief wanneer bestaande ondergrondse containers onvoldoende capaciteit bieden. Meerdere containers naast elkaar zijn niet meer nodig. Hierdoor zorgen we ervoor dat afvalinzameling minder ruimte inneemt. Lees hier het praktijk voorbeeld van de gemeente Utrecht.
Waar worden ondergrondse perscontainers ingezet?
De ondergrondse perscontainers worden ingezet in stedelijk gebied of bij hoogbouw. De bekende voordelen komen hier tot zijn recht. Een grotere capaciteit betekent dat er meer restafval, oud papier of plastic kan worden ingezameld in dezelfde ruimte. Dezelfde hoeveelheid afval neemt hierdoor veel minder ruimte in. Daarnaast draagt de ondergrondse afvalinzameling bij aan een milieuvriendelijke aanpak. Dit komt doordat er minder vaak geleegd hoeft te worden. De afvalbak is leverbaar voor drie verschillende afvalstromen: oud papier en karton, restafval en plastic.
In 2008 zijn de eerste perscontainers geplaatst. Sidcon is bedenker, ontwikkelaar en producent van deze containers. Elk jaar is het product verder ontwikkeld en verbeterd. Door deze verbeteringen is er een zeer laag storingspercentage.
De ondergrondse perscontainer werkt op netstroom. De keuze om niet voor zonne-energie te kiezen is bewust gemaakt. Zonne-energie is niet altijd aanwezig, zeker in de winter. Daarnaast is er meer stroom nodig om de benodigde perskracht te bereiken. Ook met de nieuwe technieken blijkt het niet haalbaar om deze grote druk te bereiken met zonne-energie. De stroomvoorziening wordt met een speciale connector overgebracht naar de perscontainer. Deze maakt automatisch contact wanneer de ondergrondse perscontainer in de betonput wordt gezet. Tijdens het legen hoeft hier dus geen rekening mee worden gehouden.
Kan ik de status van de ondergrondse perscontainer zien
Bij de ondergrondse containers is op het display paneel zichtbaar of deze beschikbaar is. Dit is te herkennen aan het groene of rode lampje.
In toenemende mate is er vraag naar online inzichtelijkheid van de status van ondergrondse afvalcontainers. Sinds 2015 is het mogelijk om de status van de container online te bekijken. Denk hierbij aan een automatische volmelder maar ook andere zaken zijn inzichtelijk door verschillende sensoren. Via de online portal is er inzicht in:
- hoe vaak de container wordt gebruikt
- de kracht, die de schroef moet zetten
- eventuele storingen
- de vulgraad
Op deze manier hebben wij en onze klant continu zicht op de status van de afvalcontainers.
Enerzijds zorgt dit ervoor dat de afvalinzamelaar de inzameling optimaal kan afstemmen. Bijvoorbeeld; tijdens piekperiodes een extra lediging inplannen. Anderzijds kunnen eventuele verklemmingen of storingen direct worden gesignaleerd en worden opgepakt. Sidcon controleert meerdere keren per dag alle containers op afwijkende waarden. Lees hier hoe de ondergrondse perscontainer wordt onderhouden.
Ondergrondse inzameling van afval draagt bij aan een milieuvriendelijke aanpak van afvalinzameling.
Veel steden stappen over op ondergrondse afvalinzameling. Hierdoor kunnen bewoners altijd hun afval kwijt. En hoeven er geen containers in de al kleine tuinen te staan. Afvalinzamelaars zijn tegenwoordig allemaal bezig met een milieuvriendelijke aanpak. Efficiënter rijden op basis van automatische volmelders en betere afstemming van capaciteit. Hierin bieden ondergrondse perscontainers een aantal significante voordelen.
-
- grote inzamelcapaciteit
- monitoring op afstandy
- minder ledigingen
- kostenbesparend
- ruimtebesparing
- meer groen in de wijk
- schonere lucht
Hoeveel huishoudens per ondergrondse container?
Bij hoogbouw locaties – in bijvoorbeeld stedelijk gebied – zeggen we dat gebruik ervan interessant is vanaf 100 huishoudens. Bij steden en wijken spelen factoren als rust in de buitenruimte, minder containers in het straatbeeld een grotere rol en is het vanaf 70 huishoudens al interessant.
Een ondergrondse perscontainer vervangt zes standaard ondergrondse afvalcontainers, vijfentwintig rolcontainers en er passen zo’n 250 afvalzakken in. Hoeveel huishoudens er aangesloten kunnen worden op een ondergrondse perscontainer is lastig te zeggen. Dit is afhankelijk van de ideale inzamelfrequentie.
Wat er niet in een ondergrondse container mag.
De ondergrondse containers zijn zeer robuust gebouwd en kunnen veel soorten afval aan. Ze zijn geschikt voor de afvalstromen: plastic, restafval, papier en karton. Uit ervaring weten we dat er soms andere materialen in worden gegooid. Hier zijn de ondergrondse perscontainers op berekend en aangepast. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een schroef, kan veel afwijkend afval in kleinere stukken worden gedrukt.
Ook verklemmingen komen voor. Wanneer dit gebeurt zal er automatisch een programma worden gestart om de verklemming te verhelpen. Wanneer dit niet voldoende is, volgt er een melding voor een verklemming. Via het online monitoring systeem zijn deze meldingen inzichtelijk. De stalen constructie maakt de container uiterst brandveilig.
Wat kost het plaatsen van een ondergrondse perscontainer?
Om een container te plaatsen houdt men rekening met verschillende kosten. Zo zijn er de kosten voor het aanvragen van stroom en het plaatsen van de betonput. Alle andere zaken neemt Sidcon op zich.
Neem bij interesse contact met ons op. Onze adviseurs staan klaar om vragen te beantwoorden en informatie te geven.