Ondergrondse perscontainer in Kopenhagen

Eerste Sidcon container in Denemarken

De innovatieve ondergrondse Sidcon container is aangeschaft door woningbouwcoöperatie FSB. En de gemeente Kopenhagen zorgt voor de lediging van de container. Bewoners van de omringende appartementen kunnen sinds de plaatsing hier hun restafval in deponeren. Een inwendig persmechanisme zorgt dat de inhoud sterk verkleind wordt, zodat er veel meer in kan dan in een gewone ondergrondse container. De gemeente leegt de Presstation Pro container eens per week, ze zit dan gemiddeld voor tachtig procent vol. Zonder persmechanisme zou men vier containers nodig hebben óf veel vaker moeten legen!

De perscontainer, type Presstation Pro, is een Nederlands product. Gemeenten en andere (overheids)instanties kunnen hiermee efficiënter afval inzamelen. De perscontainer bespaart ruimte, geeft een schoner straatbeeld en is goed voor het milieu. Er zijn immers veel minder transportbewegingen nodig om de container te legen. In Nederland en ook andere landen van Europa wordt de Presstation Pro steeds vaker toepast. In Cannes (Frankrijk) staan er inmiddels vier op de bekende filmboulevard.

De ondergrondse afvalperscontainer is in Nederland al langer aan een opmars bezig. Steden als Amsterdam en Utrecht hebben er al honderden (!) in hun openbare ruimte staan. “Ze zorgen voor een mooi en schoon straatbeeld”, verklaart Sidcon-directeur Reinier Siderius.

De ondergrondse verzamelcontainer voor huishoudelijk afval is een typisch Nederlands product. Het idee is simpel: een fraai inworpzuiltje boven de grond, de container zelf onzichtbaar weggewerkt onder het trottoir. Je vindt ze in de lage landen overal in het straatbeeld. Maar de variant met een persmechanisme is vrij nieuw.

Sidcon bracht in 2008 de eerste Presstation Pro op de markt, een ondergrondse verzamelcontainer met inwendig persmechanisme. Een enorme stalen ‘schroef’ drukt het afval automatisch aan zodra er voldoende inhoud wordt gedetecteerd. Uiteindelijk kan er tien maal zoveel afval in dan normaal. Die tienvoudige capaciteit heeft uiteraard belangrijke voordelen. Zoals minder noodzakelijke ledigingen en dus minder transportbewegingen en CO2-uitstoot. Bovendien kun je als gemeente naar aanzienlijk minder containers toe. “In Amsterdam hebben we een ondergrondse perscontainer staan voor uitsluitend plastic verpakkingsafval”, noemt Siderius als voorbeeld. “Daarmee wordt wekelijks maar liefst zo’n 800 kilo plastic ingezameld. Zonder persmechanisme, waarmee het volume wordt verkleind, is zo’n hoog inzamelresultaat voor één container haast ondenkbaar want dan moet de container elke dag geleegd worden.

De Presstation Pro wordt zowel gebruikt voor restafval als voor gescheiden stromen. Sidcon werkt momenteel aan een vernieuwde perscontainer speciaal voor oud papier. “De samenstelling van die stroom verandert momenteel sterk”, aldus Siderius. “Dankzij het vele online shoppen bestaat de oudpapierfractie uit steeds meer karton. Dat vraagt om een ander, efficiënter perssysteem, daar werken wij dus aan.”

Onderlossend

De Presstation Pro sluit naadloos aan bij het idee van Smart City. Sensoren meten automatisch de vulgraad, piektijden, aantal inworpen en nog veel meer. Alle data zijn op afstand uit te lezen. In combinatie met een routeoptimalisatiesysteem kan de container efficiënt geleegd worden, zonder overbodige ritten of juist bijplaatsingen omdat de container te vol zit. Men heeft dus altijd een schoon en verzorgd straatbeeld. De inworpzuilen zijn esthetisch vormgegeven en kunnen qua kleur en logo aangepast worden aan het bestaande stadsmeubilair. De container zelf zit onzichtbaar onder de grond en is onder meer beveiligd met een automatisch valluik, voor tijdens het legen. Bijzonder aan de Presstation Pro is dat hij onderlossend is. De container kan direct boven het inzamelvoertuig geleegd worden, zodat er veel afval in één transportbeweging afgevoerd kan worden. De onderlossende perscontainer is een eigen vinding van Sidcon, beschermd met een patent.

In Nederland is de ondergrondse perscontainer van Sidcon in nauwelijks tien jaar tijd uitgegroeid tot succesvol product. Sinds 2018 ontdekken ook andere landen het voordeel en het gemak van deze publieke afvalcontainer. Inmiddels zijn internationale steden als Kopenhagen (Denemarken), Bergen (Noorwegen), Hamburg (Duitsland) en Cannes (Frankrijk) het Nederlandse voorbeeld gevolgd. Zij hebben een of meerdere containers van Sidcon in hun openbare ruimte geplaatst. In Cannes staan er maar liefst vier op de bekende boulevard. “Een mooier visitekaartje kun je niet bedenken”, aldus Sidcon-directeur Siderius.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de voordelen voor uw specifieke duurzame afvalinzamelingsvraag. Al meer dan 95 gemeenten gingen u voor.

Deel dit bericht op: