Amsterdam Zuid

enorme besparing op ruimte en transport

Alleen al in Amsterdam Zuid staan 250 ondergrondse Sidcon perscontainers. De perscontainers zijn uitgerust met een GPRS verbinding waardoor realtime informatie uitgewisseld wordt. Deze informatie toont onder andere hoe vol de de container is waardoor de afvalophaaldienst de container tijdig kan ledigen. Dat zorgt weer dat er geen afval naast de container geplaatst hoeft te worden, dus minder zwerfafval en meer blije omwonenden. Zo houden we samen de stad schoon, veilig en bovenal leefbaar!

Ruimte, als er iets is in Amsterdam-Zuid waar behoefte aan is, dan is het wel aan ruimte. Elke meter die gewonnen kan worden, wordt met gejuich ontvangen. Niet zo gek dus dat juist dit stadsdeel destijds koos voor de Presstation Pro.

“Onze afvalopRestafval containers Amsterdam Zuidlossing mag niet ten koste gaan van parkeerplaatsen”, BAM. De vraag was daarmee meteen duidelijk. Nadat besloten werd om volledig ondergronds te gaan in Oud-Zuid volgde een aanbesteding en wij kwamen als winnaar uit de bus. Op prijs en de Presstation Pro kwam goed uit de proef.

Risico wegnemen
“Alle containers die meedingen binnen een aanbesteding testten wij. Ook de Presstation. Bij een nieuw product neem je altijd een bepaald risico. Met de test namen wij dit zoveel mogelijk weg. Het aanbod van ondergrondse containers was beperkt, omdat het nog vroeg in de markt was. Wij waren dus een beetje zoekende, maar wilden het graag omdat ruimte winnen voor ons echt prioriteit nummer één was. Dan is een ondergrondse (pers)container echt een uitkomst”, zegt Ronald Boekhout van Solinge (manager afvalinzameling stadsdeel Zuid).

“Het scheelt een hoop ritjes”
De Presstation kwam destijds als winnaar uit de bus en inmiddels sieren 250 van deze ondergrondse containers de straten van Oud Zuid, Hoofddorperplein en de Pijp. Volgens Marcel van Keuk, areaal beheerder containers, heeft de Presstation de positieve ervaringen uit de proefperiode meer dan geëvenaard.  “Doordat er veel meer in kan dan een gewone ondergrondse container, kunnen wij naar minder containers toe, wat natuurlijk weer ruimte oplevert. Een ander groot voordeel is dat de Presstation een melder heeft, die een seintje geeft als de container voor 80% vol zit. Dat scheelt een hoop ritjes en opstoppingen in de stad. Minder verkeersdrukte dus, wat weer zorgt voor minder belasting van het milieu. Ook een belangrijk voordeel!”.

Nieuwjaars-appjes
De storingen van de Presstation Pro zijn er nauwelijks, eigenlijk alleen in bijzondere situaties. Zoals bijvoorbeeld met oud-en-nieuw, vertelt Glenn Jainathsingh, manager ondergrondse inzameling van de Gemeente Amsterdam. “Wij ondervinden weinig storingen, maar als er iets aan de hand is, wordt het eigenlijk meteen verholpen. Hoewel het met afgelopen oud & nieuw wel even spannend was. Op afstand werden uit voorzorg (i.v.m. het vuurwerk) alle Presstations Pro gesloten. Eenmaal 1 januari bleek het moeilijk ze weer te openen, omdat het 4G netwerk overbelast was vanwege alle nieuwjaars-appjes. Maar ook dat werd in de eerste uurtjes van het nieuwe jaar meteen opgelost”.

Kom kijken naar de praktijk
Voor andere gemeenten die voor keuzes staan rondom afvalinzameling hebben de heren uit Amsterdam een duidelijk advies; “Kom bij ons kijken om in de praktijk te ervaren hoe het werkt. Iedereen is van harte welkom. Kijk ook kritisch waar je de Presstations neerzet. Bij ons heeft de plaatsing in een dichtbevolkt gebied er echt voor gezorgd dat dat Amsterdammers niet ver hoeven te lopen om hun afval kwijt te kunnen, dat de straten schoner zijn doordat er geen afval meer slingert en er minder verkeersopstoppingen zijn. Wij werken efficiënter en de bewoners kunnen 24/7 hun afval kwijt. Voordeel voor iedereen dus”, sluit Boekhout van Solinge af.

 

Deel dit bericht op: