Gemeente Deventer

1e ondergrondse perscontainer met pensioen. Sidcon recyclet nog bruikbare onderdelen.

Na 11 jaar en 686.400 kg(!) gaat één van de eerste geleverde ondergrondse perscontainers met pensioen. De Presstation Pro werd in 2008 geplaatst in de Assenstraat in het centrum van Deventer voor de inzameling van restafval. Destijds een nieuw innovatief product om efficiënter in te zamelen. Circulus-Berkel wilde graag dieze innovatie als één van de eerste uitproberen. Hun positieve bevindingen zorgden voor een vervolgorder van zeven extra perscontainers voor de binnenstad. Inmiddels (2022) staan er bijna 50 ondergrondse perscontainers voor restafval, PMD en OPK.

Positieve resultaten met de ondergrondse perscontainer

En die beslissing heeft hen geen windeieren gelegd. Door de registratie van alle data is in de loop der jaren een mooie historie opgebouwd. Daaruit blijkt dat het rendement van de investering meer dan opgebracht is. De kosten zijn ca. 25% lager dan als er met een gewone ondergrondse container ingezameld zou zijn en de belasting voor het milieu is zelfs 75% minder. Niet vreemd dat Circulus-Berkel de ondergrondse perscontainer ook inzet om het PMD en plastic verpakkingen te verzamelen. Bij sommige supermarkten wordt de trommel meer dan 1000x per dag geopend. Doordat het plastic plat gedrukt wordt, wordt bij elke handeling tien keer zoveel meer plastic ingezameld.

Sidcon en Circulus-Berkel samen circulair

Sidcon neemt zijn producentenverantwoordelijkheid serieus; naast het zo schoon mogelijk produceren van producten, willen wij dat onze producten een zo gering mogelijke milieubelasting veroorzaken aan het eind van de levenscyclus. Samen met Circulus-Berkel hebben we besproken dat we, voordat we de oude pers vervangen met een spiksplinternieuwe, de oude perscontainer terugnemen, demonteren en alle onderdelen uitgebreid beoordelen. De onderdelen die nog goed functioneren worden gebruikt voor nieuwe perscontainers of kunnen ingezet worden voor service en onderhoud aan ondergrondse perscontainers. Deze worden tevens uitgerust met de laatste technologieën, zoals een vulgraadsensor en de ozongenerator.

Reductie van CO2 en fijnstof actueler dan ooit

Circulus-Berkel was één van onze eerste klanten en de redenen toentertijd voor de aanschaf van de Presstation Pro waren vooruitstrevend en zijn nu actueler dan ooit. Sterker nog, het terugdringen van CO2 en fijnstof in de stad door o.a. het verminderen van transportbewegingen is één van de meest voorkomende redenen voor de aanschaf van een ondergrondse perscontainer.

Daarnaast was de grote hoeveelheid afval van winkels en horeca een groot probleem. Doordat de Sidcon perscontainer tot wel tien keer meer afval op één locatie inzamelt, lag de keuze voor ons product voor de hand. Het succes van Sidcon in Deventer, toen en nu, is mede te danken aan het constructief samenwerken met Circulus-Berkel voor de juiste duurzame afvaloplossing voor deze Hanzestad aan de IJssel.