Een duurzaam alternatief dat tot vijf keer meer karton inzamelt

25-05-2021

Afvalinzameling is niet in elke stad of gemeente evident. Bovendien levert het op het einde van de rit nog altijd een rekening in CO2 op. De ondergrondse afvalcontainers van Sidcon zijn een duurzaam alternatief. Het bedrijft heeft oplossingen voor elke stroom, ook voor oud papier en karton dat door corona in steeds grotere volumes wordt aangeboden. In Nederland bedient Sidcon inmiddels meer dan honderd gemeenten. Ze staan nu ook klaar om de Belgische markt bij te staan met raad, daad en vooral innovatieve, efficiënte oplossingen.

Corona liet en laat zich voelen doorheen het volledige maatschappelijke leven. Een van de meest opvallende aanwezigheden in het straatbeeld is de enorme hoeveelheid extra papier en karton dat wordt aangeboden voor inzameling. De pandemie heeft de trend die was ingezet richting online shoppen en de bijhorende kartonnen pakjes alleen maar versterkt. Het resultaat zijn zeer drukke ophaalrondes en overvolle containers door het grotere volume van karton ten opzichte van papier. Reinier Siderius, directeur Sidcon: “In plaats van de inzamelfrequentie te verhogen, kunnen gemeenten voor een innovatieve en uiterst efficiënte antwoord kiezen op deze problematiek. Door de inzet van Pressstation Pro, een ondergrondse perscontainer, speciaal ontwikkeld voor deze afvalstroom, heeft Sidcon een uitstekende oplossing in huis. Containers waar tot vijf keer meer papier en karton in past. Een oplossing die zich bovendien al in de praktijk bewezen heeft met proefprojecten in onder meer Breda, ’s Hertogenbosch, Utrecht en Leiden.”

Duurzaam alternatief
Ondergrondse containers zijn in Nederland al gemeengoed, maar ook in België intussen in opmars. Ze bieden immers een prima en vooral duurzaam alternatief op de klassieke huis-aan-huis inzameling. Overal waar veel afval aanwezig is en waar vrachtwagens moeilijker geraken door bijvoorbeeld beperkingen in CO2-emissies of tonnages, duiken steeds vaker ondergrondse containers op. “Minder transportbewegingen, betekent minder vervuilingen en opstoppingen in de stad”, vat Siderius de voornaamste voordelen salen. Dat geldt voor restafval, pmd, maar dus ook voor oud papier en karton met de specifieke perscontainer Presstation Pro. “Door het karton en papier te persen, kan het volume fors verkleind worden, waardoor een container tot vijf keer meer afval aankan. Wat meteen opvalt aan deze containers is de grote inwerpopening. Karton laat zich nu eenmaal niet zo makkelijk door een klein gaatje wurmen. De perscontainers zijn tevens voorzien van een meldingssysteem. Als de container bijna vol is, geeft de Pressstation Pro een seintje. Zo kan direct actie ondernomen worden om de container te legen.”

Slimmer, voordeliger en beter
Sidcon heeft de afgelopen jaren een mooie basis gelegd met ondergrondse perscontainers om de logistiek van afvalinzameling sterk te verbeteren in Nederland. Door zeer betrouwbare apparaten te ontwikkelen die uitgerust zijn met een internetverbinding kunnen de gemeenten en intercommunales hun afvalinzameling verbeteren. Niet alleen zorgt de inzet van de Presstation Pro voor kosten besparingen maar er wordt ook milieuwinst behaald. Troeven die vanzelfsprekend ook interessant zijn op de Belgische markt. “Sidcon is gestart vanuit de gedachte dat afvalinzameling slimmer, voordeliger en beter kan. Beter voor het milieu, de openbare ruimte, gemeenten, afvalverwerkers en bewoners. Inmiddels hebben we meer dan tien jaar ervaring en kennis met perscontainers opgebouwd. In elke gemeente gaat een uitgebreide pilot van meerdere maanden vooraf aan de definitieve plaatsing. Daarnaast wordt op basis van actuele data en in samenspraak met afvalverwerkers en gemeenten dagelijks gewerkt aan de optimalisatie van bestaande en nieuwe duurzame afvaloplossingen.”

Bron: Recycle Pro BE, Nr 02 2021.