Alphen aan de Rijn

De leefbaarheid verbeteren met de ondergrondse perscontainer

Groot Baronie, of kortweg ‘de Baronie’, is een voormalige chocoladefabriek in Alphen aan den Rijn. Tegenwoordig is het een plek waar wonen, werken en winkelen samenkomen in een duurzaam en modern ingericht gebied.

Alternatief voor het containerhok

Om de voorzieningen voor afvalinzameling te verbeteren klopte Jeroen Mortelmans, manager Technical Management bij Green Real Estate, bij Sidcon aan om hierover mee te denken. “Wij hadden voor onze huurders een ruimte ingericht met containers voor de afvalinzameling”, vertelt Jeroen Mortelmans. “Maar door de sterke groei van het gebied voldeed de oplossing niet langer. Zo’n 15 ondernemingen maakten gebruik van de containerruimte, ieder met zijn eigen rolcontainer en eigen afspraken met de inzamelaar. Hierdoor kwam er minimaal 15 keer per week een inzamelaar om een container te legen, dit gaf veel verkeer en overlast. Daarnaast was er stankoverlast en kon ongedierte bij het afval komen.”

15 vuilniswagens per week is te veel

“Onze wens was dat er één inzamelmethode en één inzamelaar kwam voor alle huurders”, vertelt Jeroen Mortelmans. “Daarnaast wilden we het inzamelmiddel weghalen bij de gevel en bij voorkeur ondergronds plaatsen. Samen met Sidcon hebben we gekeken naar de mogelijkheid van een ondergrondse perscontainer. De hoge capaciteit, door het persmechanisme, sprak ons zeer aan. Met één Sidcon pers zou de ledigingsfrequentie verlaagd worden van 15 keer per week naar 1 keer per 2 of 3 weken.”

Het verbeteren van de leefbaarheid

“De investering in de ondergrondse perscontainer zien wij als een verbetering in de leefbaarheid van het gebied. Ondernemers kunnen het afval nu 24/7 kwijt, het afval wordt ondergronds opgeslagen, wat een schoner beeld oplevert, en ongedierte kan niet meer bij het afval komen. Daarnaast hoeft er veel minder vaak te worden geleegd waardoor het aantal transporten ook flink is afgenomen. Hiermee hebben wij een passende oplossing kunnen bieden voor de ondernemers, bewoners en het winkelend publiek.”

Green Real Estate is een familiebedrijf dat zich richt op aankoop, ontwikkeling en management van vastgoed. “Wij hebben meerdere projecten in onze portefeuille, en centraal in onze filosofie staat onze verantwoordelijkheid voor de juiste samenhang tussen gebouw, locatie, omgeving en gebruiker. De ondergrondse perscontainer van Sidcon past hier uitstekend bij. Het is een perfecte oplossing voor afvalinzameling, met een lage belasting voor de buitenruimte en minder afvaltransportbewegingen”, aldus Jeroen Mortelmans.