Vanwege de grotere afvalstromen zocht Bergen op Zoom naar extra capaciteit, zonder nieuwe bovengrondse containers te moeten plaatsen. Er werd steeds meer kunststof ingezameld. Té veel voor de bestaande bovengrondse containers en dus moest er naar ondergrondse oplossingen worden gezocht. De Presstation van Sidcon bood uitkomst. En met succes, want inmiddels staan er al 7 Presstations in Bergen op Zoom.
Centraal inzamelen van PMD vraagt hoge capaciteit
“Het was meteen duidelijk dat we ondergronds wilden. De capaciteit moest vergroot worden, maar nog meer containers in het zicht wilden wij niet.” Sidcon sprong in het oog, vanwege het track record bij andere gemeentes.
“We hoorden goede verhalen in de markt over de Presstation. Ondanks dat het toen, in 2012, toch nog een relatief nieuw product was, had het zich wel al bewezen. Dat was een belangrijk criterium voor ons. Die goede ervaringen wogen zwaarder dan de prijs. Die is misschien wat hoger, maar dat verdienen wij terug omdat er eigenlijk geen onderhoud nodig is en er natuurlijk veel minder ledigingen nodig zijn door de grote capaciteit.”
‘Opgeruimder en netter’
Inmiddels, ruim vijf jaar later, sieren zeven Presstations de straten van Bergen op Zoom. De parkjes liggen voornamelijk dichtbij supermarkten en/of winkelcentra waar er intensief gebruik van gemaakt wordt. De extra capaciteit die de Presstation met zich meebrengt, komt dus goed van pas. Versluis wijs op een foto van een milieupark in de oude situatie met bovengrondse containers.
“Voor één Presstation hadden we anders tien van die grote, oranje bovengrondse containers nodig gehad. Nu oogt het (letterlijk) opgeruimder en netter, doordat we volledig (ook voor de niet-kunststof containers) ondergronds gegaan zijn.”
De hort op mét de pas
Bergen op Zoom koos bij de aanschaf van de eerste Presstation voor een brede inworp, waardoor er zakken van 55 liter in kunnen. Alhoewel deze grote opening voldoende veilig is, besloten wij om de lat nog iets hoger te leggen en met een pas te werken. Inwoners kunnen de containers dus alleen met een pasje openen. Dat was wel even wennen zeker voor hen? Versluis erkent dit, maar geeft ook aan dat dit nooit voor problemen zorgde.
Inmiddels weten de mensen niet anders en zijn de voordelen overduidelijk. Alleen al het feit dat er veel minder rommel slingert rondom de containers is een enorm pluspunt.’
Versluis heeft een duidelijk advies voor collega gemeenten: “Ga altijd voor ondergronds persen. Het levert ruimte op, vermindert bij-plaatsingen aanzienlijk en de Presstation hoeft veel minder vaak geleegd te worden. Wij zijn dik tevreden”.
Versluis heeft een duidelijk advies voor collega gemeenten: “Ga altijd voor ondergronds persen. Het levert ruimte op, vermindert bij-plaatsingen aanzienlijk en de Presstation hoeft veel minder vaak geleegd te worden. Wij zijn dik tevreden”.