Heiloo: brenglocaties naast huis-aan-huisinzameling

5 ondergrondse perscontainers

De eerste ondergrondse perscontainer voor plastic afval in Heiloo werd in 2014 geplaatst bij een winkelcentrum. Na een succesvolle proefperiode heeft de gemeente eind 2015 besloten om nog vier perscontainers af te nemen.

De gemeente Heiloo telt ongeveer 22.000 inwoners. Van hen wonen er 12.000 in matig tot sterk verstedelijkt gebied. Aan het woord: Kees Kaandorp, opzichter bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte, gemeente Heiloo.

Welke rol spelen de brenglocaties in Heiloo?

“We zijn in 2010 gestart met de bronscheiding van plastic afval. Daarbij werken we naast huis-aan-huis-inzameling ook met een aantal brenglocaties. Het PMD-afval wordt eens in de twee weken opgehaald, maar inwoners kunnen hun gescheiden afval dus ook zelf wegbrengen naar ondergrondse afvalcontainers op centrale locaties.”

Welk probleem deed zich daarbij voor?

“De bewustwording rond het scheiden van afval groeide snel bij onze inwoners. Daardoor bleek de inhoud van onze containers al snel onvoldoende voor de toenemende hoeveelheid afval. Hierdoor ontstond de ongewenste situatie dat mensen hun afval niet kwijt konden en het vuilnis naast de volle container neer gingen zetten. En dat past absoluut niet in het nette straatbeeld dat we als gemeente voor ogen hebben.”

“Extra reguliere containers zouden een enorme impact hebben gehad op de openbare ruimte”

Hoe bent u vervolgens te werk gegaan?

“De aanschaf van twee of drie extra reguliere containers zou een enorme impact hebben gehad op de openbare ruimte. We zijn daarom gaan zoeken naar alternatieve oplossingen. Toen we over de werking van de ondergrondse perscontainer hoorden, werden we direct enthousiast en zijn we ons gaan verdiepen in die optie.”

Kees Kaandorp, opzichter bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte, gemeente Heiloo

“Sidcon draagt fundamenteel bij aan ons doel om zoveel mogelijk afval te scheiden”

Wat was jullie conclusie?

“We hadden van begin af aan veel vertrouwen in het concept. In 2014 hebben we de eerste ondergrondse perscontainer in Heiloo geplaatst. Deze raakt veel minder snel vol en onze inwoners maken er gretig gebruik van. Met een speciaal programma kunnen we bovendien op afstand volgen hoe vol de perscontainer zit. Vervolgens stemmen we daar onze transportbewegingen op af. Kortom: nooit meer een volle afvalcontainer en dus ook nooit meer vuilnis naast de afvalcontainer.”

Een geslaagde oplossing dus?

“Absoluut. We zijn uiterst tevreden over de perscontainer en ook de samenwerking met Sidcon is zeer prettig. Ze nemen hun werk serieus en ontzorgen ons echt. Ze dragen indirect fundamenteel bij aan ons doel om als gemeente zoveel mogelijk afval te scheiden. Eind 2015 hebben we dan ook opdracht gegeven voor het plaatsen van vier nieuwe perscontainers. Door deze investering bieden we onze burgers namelijk een uitstekende service en hopen we het scheiden van afval nog meer te stimuleren.”

Deel dit bericht op: